KORONA VIRUS (Corona virus) - COVID 2019 (SARS CoV-2)

Koronavirusi su česti uzročnici respiratornih infekcija tijekom zimskih mjeseci. Uzrokuju najčešće blage respiratorne simptome koji obilježavaju "običnu prehladu". Koronavirus ne inficira samo ljude, već i životinje, a jedan od najvažnijih rezervoara ovog virusa su šišmiši. S vremena na vrijeme može se dogoditi "skok" koronavirusa sa šišmiša na čovjeka, izravno ili preko nekog drugog domaćina, npr. domaćih životinja. Svaki takav skok u evoluciji virusa je jako "naporan" za virus i on kao takav se mora nanovo prilagoditi novom domaćinu da bi opstao i da bi se dalje mogao širiti. Skok s jedne vrste na drugu je ono čega se stručnjaci boje, jer taj skok zahtjeva reprogramiranje virusnog genetskog materijala, a ishod može biti:
a) virus koji je patogeniji (agresivniji) u novom domaćinu nego u starome
b) virus koji je manje patogen (oslabljen) u novom domaćinu
c) ili virus koji po svojoj patogosti sličan u oba domaćina (npr. šišmiša i čovjeka)

Skokovi virusa s jedne vrste na drugu se događaju stalno, ali samo u slučaju kada virus u novom domaćinu uspije harmonizirat s domaćinom:
1) zaraziti novog domaćina
2) ne izazvati jaku bolest u domaćina koja će ga ubiti
3) izazvati dovoljno jaku bolest da se u organizmu domaćina proizvede količinski dovoljno virusa i tako osigura uspješno prenošenje s jedne zaražene osobe na drugu.

I upravo se sve nabrojano (od točke 1 do 3) dogodilo sa SARS CoV-2. Nastao je novi Coronavirus koji u većine ljudi izaziva blagu do umjerenu respiratornu infekciju, virus koji se u ne tako malim brojevima namnoži u respiratornim sekretima inficiranih, što mu naravno osigura uspješno prenošenje.
Po patogenom potencijalu (snazi izazivanja bolesti), stručnjaci ovaj virus stavljaju na ljestvicu blizu virusa gripe, a kao što znate, virus gripe također izaziva svu lepezu bolesti: od obične prehlade, teške prehlade, upale pluća, pa sve do teške upale pluća i smrti.

>>> SAZNAJTE VIŠE O DOSTUPNIM TESTIRANJIMA VEZNIM ZA SARS-CoV-2 U VIRIONU…

Činjenice o novom SARS CoV-2 virusu
  • Dobra stvar je što virus ima lipidnu ovojnicu bez koje ne može preživjeti! Svi virusi s lipidnom ovojnicom se mogu uništiti pranjem ruku i dezinfekcijom ruku alkoholnim sredstvima
  • Virus se ne može prenositi preko hrane koja se termički obrađuje. Koronavirus ne preživljava temperature više od 70 °C.
  • Virus je stabilan na predmetima, pri sobnoj temperaturi do 72-h.

Kako se virus prenosi?
  • u obliku malih kapljica putem zraka
  • iste kapljice ispuštene pričanjem, kašljanjem ili kihanjem padaju na pod u relativno kratkom vremenu
  • direktnim prijenosom virusa putem "prljavih" tj. kontaminiranih ruku. Probajte se samo koncentrirati i brojati koliko puta tijekom dana dotaknete nosne otvore svojim dlanom ili prstima. To je u biti i najefikasniji način širenja respiratornih bolesti. Puno je manje vjerojatno da će baš netko izravno kihnuti u vas.

Pomažu li maske u sprječavanju prijenosa virusa?
Kihanje i kašljanje u zatvorenim prostorima definitivno izaziva aerosole (male zarazne kapljice koje lebde u zraku) i u takvim prostorijama, pogotovo ako iste nemaju dobru ventilaciju, preporučuje se nošenje maske.
Kirurške i krpene maske pomažu u sprječavanju širenje virusa koji se širi kapljično i aerosolima. Najveći efekt maski se vidi kad svi nose jer se onda značajno smanjuje koncentracija virusa koja se otpušta u zrak pogotovo zatvorenih i loše ventiliranih prostorija.
FFP2 ili FFP3 maske su napravljene da čvrsto pirjanja uz lice i nos, a zrak kojeg udišemo kroz masku prolazi filtere i tako se zadržavaju aerosolizirane kapljice kojima se može prenijeti virus. Ove maske su namjerene samo za primjenu u zdravstvu.

Može li se dokazati virus u brisu?
Virus se može dokazati u brisu grla ili nazofarinksa. Laboratorij koji analizira bris mora imati mogućnosti dokazivanja virusa putem molekularnih metoda. Najčešće primjenjivana metoda je real-time PCR, a jedna od najbržih molekularnih metoda je loop-PCR ili izotemni PCR koji je validiran za dva velika EU proizvođača od strane znanstvenog dijela našeg Instituta.

POSTOJE LI CERTIFICIRANI TESTOVI?
Za ovu vrstu virusa postoje nedavno komercijalizirani testovi. Testovi koji se rade su prema protokolima drugih laboratorija koji su objavljeni široj znanstvenoj zajednici. Kompanije kao: Qiagen, R-biofarm, ELITbiotech i ostali, su proizveli svoj prve RUO (research use only, testovi za istraživanje) ili CE-IVD testove koji su probirni testovi i kao ciljni gen imaju gen virusne polimeraze, N i E gen SARS-CoV2.

>>> SAZNAJTE VIŠE O DOSTUPNIM TESTIRANJIMA VEZNIM ZA SARS-CoV-2 U VIRIONU…
© 2021 institut virion d.o.o. ☎ +385 (0)21 222 334 📧 institut@ virion.hr 🏠 Zamrće 12 ● 21213 K. Gomilica